148 jaar vakmanschap
in Sneek!

'van bouwers tot bedenkers'

De eerste generatie Ruiter werkte al met ijzer, het was hoefsmid S.G. Ruiter. Zijn opvolger moderniseerde toen al, als wagenbouwer. En in de generaties daarna veranderde de core business. Van allerlei onderdelen voor traditionele landbouwwerktuigen, stoomreparatiefabriek naar complete moderne machines.

Van rammelende paard-en-wagens naar de hightech van offshore en de hygiëne van de voedingsmiddelenindustrie.

Geschiedenis van Ruiter Machinefabriek

Het was Steven Geert Ruiter die op 28 april 1874 in hartje Sneek de grof- en hoefsmederij annex kachelsmederij overnam van J.M. Wagenaar. Hierdoor legde hij aan het Oosterdijk 32 de grondvesten voor Ruiter Machinefabriek.

De zoon van smid Geert Steven Ruiter zal ruim 25 jaar vanuit dit pand cliënten zoals C&A, Bervoets en gemeente Sneek bedienen met als hoofdzaak het verzorgen van kachels en pijpen. 

Op 14 februari 1900 neemt hij het herenhuis aan Oosterdijk 53 over. Het monumentale gebouw wordt helaas afgebroken en stoomreparatiefabriek Fa. S.G. Ruiter & Zn. is een feit. Met erboven twee woningen, waar zelfs de huidige directeur Erik, zesde generatie Ruiter, nog is geboren!

In de jaren '20 worden de bedrijfsactiviteiten uitgebreid met de verkoop en het inbouwen van scheepsmotoren voor beurtschippers. Daarnaast kwam er een machinereparatie-afdeling en werden er steeds meer klein-constructiewerk verricht. In 1925 lukte het Steven Geert Ruiter om als eerste in Nederland de Ford T automotor om te bouwen tot scheepsmotor.

Zo rond de tweede wereldoorlog richtte het bedrijf zich meer op de ontwikkeling en de productie van machines voor de suikerverwerkende industrie en werden er voor vele gezinnen potkachels gemaakt. Door de komst van vrachtauto's volgde een omslag van beurtscheepvaart naar pleziervaartuigen.

Na de oorlog kwam het onderhoud van de bruggen in (destijds) de gemeente Sneek erbij en het in eigen bedrijf ontwerpen en bouwen van diverse landbouwmachines. In 1950 werkten er inmiddels 10 personen bij Free Zwier Ruiter en zijn broer Steven Geert. Nieuwe afdelingen werden opgericht, zoals de handel in tractoren, de bouw van vuilniswagens en de productie van bakkerijmachines.

Mede door het personeelsgebrek in diverse fabrieken, ging Ruiter zich richten op de automatisering voor en in bedrijven. Transportbanden werden ontwikkeld zodat bij het interne transport minder arbeiders nodig waren.

Op 12 mei 1975 werd de firma omgezet in een BV en werd bedrijfsleider Harm Schreuder mede-directeur. Eind van dat jaar werd, na lang wikken en wegen, besloten om een nieuw bedrijfspand te laten plaatsen. Dit kwam mede doordat het aan- en afvoeren van de materialen voor de steeds groter wordende machines steeds lastiger werd in de binnenstad.

Meer dan 100 jaar, een prestatie op zich, is machinefabriek en constructiebedrijf Ruiter te vinden in het centrum van de Friese stad Sneek. Totdat in maart 1976 de eerste paal van een nieuwe fabriek de grond ingaat. Aan de Professor Zernikestraat 4 op het industrieterrein ten zuiden van Sneek, vereist in de zomer van dat jaar een nieuw pand van 850 m².

Ook in dit pand zetelt Ruiter voor een langere periode. Maar toch gaan ze wederom verhuizen. In 2012 betrekt de Sneker firma een nieuw bedrijfspand aan de Schoenmakersstraat 17 (op industrieterrein De Hemmen I). Hier zetelt nu de directie, engineering en administratie, staan onze draai- en freesmachines en is de lasafdeling gehuisvest.

Vanaf januari 2019 zijn daar 2 bedrijfshallen aan de Pottenbakkersstraat 10, ook op De Hemmen, bijgekomen. De hal op nummer 10C wordt gebruikt voor de door ons ontwikkelde en gemaakte PEG installatie. Met deze unieke machine conserveren we, in opdracht van Batavialand te Lelystad, wrakhout dat op allerlei plaatsen gevonden wordt. In de ruimte op 10D is onze montage- en assemblage-afdeling gevestigd.

In 2020 worden er nieuwbouwplannen ontwikkeld en willen we graag een nieuw en modern bedrijfspand laten bouwen in Sneek.

De eerste paal van ons nieuwe pand wordt op 29 oktober 2021 geslagen door onze oud-directeur Jan Ruiter. Een prachtig mooi historisch moment! Wij hopen in september 2022 het volledig nieuwe en moderne bedrijfspand op bedrijventerrein De Hemmen (Sneek) aan de Kolenbranderstraat 2 te kunnen betrekken.

"Door de jaren heen heeft Ruiter zichzelf steeds opnieuw uitgevonden door mee te bewegen met de actuele ontwikkelingen!"

Ruiter Machinefabriek in 2022

In 2022, 148 jaar na de oprichting, werken er in totaal bijna 30 mensen bij Ruiter Machinefabriek met aan het hoofd Erik Ruiter en George Hoogma. De core-business van Ruiter is in de afgelopen jaren veranderd van het leveren van allerlei onderdelen voor traditionele landbouwwerktuigen, via stoomreparatiefabriek naar de engineering en fabricage van complete moderne machines. We leveren allround turn-key projecten van eerste ontwerp tot inwerkingstelling, revisie en terugkerend onderhoud. Of we doen één van die onderdelen. Uiteraard is een combinatie van engineering, bouwen, bewerken en service/onderhoud ook mogelijk. Wij zijn flexibel en passen ons aan aan uw wensen. Al onze diensten vind je hier.

Kom eens langs in Sneek en maak kennis met Erik Ruiter en George Hoogma! Wij zijn altijd beschikbaar voor goede gesprek en een kop koffie of thee. We laten je graag onze keuken zien en maken uiteraard desgewenst een offerte op maat. Bel voor een afspraak naar 0515 44 55 30

Onze machines

Machinepark Ruiter Machinefabriek
Machinepark Ruiter Machinefabriek
Scroll naar top